måndag 13 september 2010

Vadå "Nya Moderaterna"?

I Vellinge kommun, så har Moderaterna styrt med egen majoritet i 22 år. Senaste valet fick ”De nya Moderaterna” 67(!)procent av rösterna. I riksdagsvalet så gav Vellinge näst högst Moderatstöd utav alla kommuner. Det var givetvis skamligt för Moderaterna, att i en kommun med ”Nya Moderat”-monopol, så vägrade kommunen ta emot ensamkommande flyktingbarn, och de bruna åsikterna skymtade i bakgrunden.

Givetvis så tog Moderata partitoppen kommunpolitkerna i örat, och tvingade dem att ta emot barnen.

Idag hörde jag på radion, hur Nya Moderaterna (f ö en beteckning lokalavdelningen sällan använder) i Vellinge utmanas av ett nytt parti, till stor del skapade av Moderater (de ”Nyaste Moderaterna” kanske?). Även Sverigedemokraterna vädrar morgonluft i kommunen.

Det ligger nära till hands, att raljera om den politik som förs när ”De nya Moderaterna” får egen majoritet, med det vore orättvist mot de Moderater, som är mer sansade i flyktingfrågan. Likaså, så kan man fundera över vad Moderaterna menar när en partitopp (alltså inte regeringen eller riksdagen), kör över det kommunala självstyret, och tvingar kommunen att ändra politik. Vart ligger demokratin då?

Men mina funderingar denna gång är främst; Om man låter reklambyråer bestämma politiken, och hur denna lanseras, hur förankrad är den då? I valet 2010, så finns det massor av moderater som fanns 2005, då beteckningarna ”Nya Moderaterna” eller ”arbetarpartiet” infördes. Men bytte dessa verkligen åsikter över en natt, bara sådär?

En parti som fått en ökning av medlemmar, ändrar givetvis sin politik lite grand, men de ändringarna har ju i praktiken tillkommit efter att den blå bunkern beordrat hur Moderatpolitiken ska presenteras, Vellinge visar med all tydlighet att förändringarna ofta är, milt sagt, ytliga.

Att rösta på ”Nya Moderaterna” är som att köpa en ”Ny Volvo”, och riskera att få en omlackad 760.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar