torsdag 16 september 2010

Riabyrån och alliansen

Jag gillar de frivilliga organisationerna. Bris, Hela Människan (Riabyrån), Kvinnojuren med flera. De gör ett viktigt jobb för att ta hand om människor som mår dåligt. Därför var det ett jobbigt beslut att minska bidragen till alla frivilligorganisationerna med 30 procent. Men det var en direkt följd av att placeringskostnaderna av missbrukare och unga som utsatts på olika sätt, rusat i höjden de senaste åren under alliansregeringen.

Socialnämndens arbete är oerhört lagreglerat, men även där finns det utrymme för vissa prioriteringar. Det som alla partier anser, är att vi ska ha ett barnperspektiv, de som är vår framtid.

Därför tycker jag att det är märkligt att alliansen lovar en miljon (vart de i all världen ska hitta den, de vill ju minska Socialnämndens budget…) extra till Riabyrån. Om de ville sprida pengarna till alla organisationerna som tidigare drabbats, för att ge tillbaka lite dessa förlorat, hade jag i alla fall förstått principen, trots den ekonomiska tveksamheten.

Men tyvärr är det inte så märkligt. Utöver vissa allianspolitikers sanna empati för de stackars missbrukarna i Hörsalsparken som tillhör byråns klientel, så har det regelbundet dykt upp alliansprotester att dessa missbrukare finns där. Jag tänker inte förneka att det kan upplevas som störande, både av affärsverksamhet och övriga medborgare, att dagligen åse resultatet av en misslyckad alkoholpolitik. Jag tänker inte heller förneka att Riabyrån gör ett jättejobb för att hjälpa dessa utslagna, och skulle det finnas ekonomiskt utrymme, så skulle jag gladeligen återställa bidragen till nivån innan neddragningarna.

Men vad mitt inlägg egentligen handlar om, är frågan; ska verkligen Socialnämnden prioritera en estetiskt städning av centrala Norrköping utav i huvudsak alkoholiserade män i övre medelåldern? Och vart finns Alliansens barnperspektiv?

Det är direkt obehagligt hur Alliansen ställt grupperna mot varandra och valt att gå till val med att städa bort de som syns mest, missbrukarna (Alliansen påstår att dessa utslagna inte har någonstans att gå, trots att Hamnbrohemmet har öppnats helt...). Jag tycker synd om Riabyrån som blivit en spelpjäs i en valrörelse, där socialpolitiken inte handlar om förebyggande arbete, utan hur man bäst döljer problemen.

Antar att ifall Alliansen ska införa barnperspektivet i praktisk handling, så får väl övergrepp av barn, och misshandeln av deras mödrar ske i Hörsalsparken, annars kan de frivilligorganisationer som jobbar med barn glömma att få några extrapengar. Alliansens socialpolitik verkar vara, ”Syns man inte, finns man inte…”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar