torsdag 16 september 2010

Hellre döden än adminstration!

Socialnämnden i Norrköping har en dyr administration. ”Minska byråkratin” skriker Alliansen, och vill ta fram den stora nedskärarkniven. Fast det är återigen okunskap som ligger bakom kraven.

Det är krav från staten att varje kommun ska ha en socialnämnd (eller motsvarande ) och nämndens arbete är oerhört lagreglerat. Nämnden (i Norrköping genom ”BU”, Behandlingsutskottet) styr bland annat över tvångslagarna LVU (Lagen om Vård av Unga) och LVM (Lagen om Vård av Missbruk).

Det är en tung juridisk process, varje LVU eller LVM ska prövas i Förvaltningsrätten, och eventuell överklagan i Kammarrätten. Självklart är detta inget man gör hur-som-helst, utan det krävs mycket tydliga papper. Därför granskas alla ansökningar, och underlag, noggrant innan de går vidare till rätterna. Det är denna granskning som starkt bidrar till höga administrativa kostnader.

Mina egna erfarenheter som medlem i Socialnämnden och som nämndeman i Kammarrätten, är att Norrköping har hög klass på sina utredningar. Jag har själv i kammarrätten deltagit i avslag av LVU-ansökningar för att dessa haft för låg kvalité, och därigenom fått ett barn att vara kvar i en kanske mer eller mindre vidrig miljö. Sådant känns väldigt jobbigt! För med bättre underlag, så kunde man kanske haft möjlighet att fatta det beslut som man innerst inne känner vore rätt!

Och så kommer Alliansen och ”Vill minska byråkratin”, och ”Det måste finnas pengar att spara!”. Självklart kan man spara pengar, det är bara att bestämma sig för det. Fast frågan är ju mera om vad som händer om man gör detta? Visst kan man flytta över kostnaderna till de enskilda kontoren, men det blir ju bara en skenbesparing, som ser bra ut på papperet, men inte ger någon effekt. Alternativet är att verkligen avskeda folk, och acceptera att förutsättningarna för att vinna i rätterna minskar betydligt.

Så visst Alliansen, fortsätt kräva jättebesparingar i Socialnämndens administration! Det kanske innebär att en alkoholist super ihjäl sig, en ungdom tar en överdos eller ett barn fortsätter att utsättas för övergrepp, men budgeten ser ju bättre ut, och så har man dessutom tagit ”Krafttag mot byråkratin!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar