söndag 5 september 2010

Marknader och tillväxt

Jag var på augustifestens marknad i Norrköping. Trångt, men ganska trevligt i alla fall, om man nu gillar marknader. Men när jag flanerade omkring, fann jag en märklig sak, en liten kinatillverkad plastpistol, som kunde blåsa såpbubblor. Fanns även med ljud, (batteridrivet). Min första reaktion var, att det var sorgligt med ännu en leksak som passiviserar barns fantasi och lekande. Och vem tror på allvar att det kommer att fyllas på bubbelvätska eller bytas batterier senare? Ödet för leksaken är väl mer eller mindre förutbestämt att hamna i en leksakslåda och sedan i soporna.

Lite senare såg jag en sådan pistol trasig på marken, och då väcktes andra tankar. Man hämtar upp olja och gör plast av det. Man tar upp malm, och under stor energiåtgång görs först metall, och sedan en gjutform av denna. Därefter tar underbetalda asiatiska arbetare och smälter plasten och gjuter delar som monteras ihop, och sedan tillsättes lite robottillverkade elektronikdelar samt några batterier. Tills sist fylls det på en vätska för bubblorna bestående av gu-vet-vad! Hela köret packas i en container och fraktas över halva jordklotet, packas om till lastbilar och sedan distribueras till marknadshandlare och andra. Allt detta, för att tämligen omgående gå sönder och kastas.

Hur kan man slösa så mycket energi, både för tillverkning och transporter, för, ursäkta uttrycket, ren skit! Fast om man ifrågasätter sådant, så är man tillväxtfientig. Men energiproduktion är alltid miljöförstörande, och någonstans måste vi göra något, Vi har en samhällsstruktur, inklusive pensioner och liknande, som förutsätter ständig tillväxt. Denna struktur är skapad av ekonomer och politiker i ohelig allians. Det som motsätter detta är två saker, dels att det med begränsade resurser (som ett jordklot är, trots storleken) är att ständig tillväxt är en matematisk omöjlighet. Den andra delen är, att vi trots att miljöförstöringen är mänsklighetens största problem, (även om det långt ifrån ännu inte är uppenbart för alla), inte kan slösa på energiproduktion och övrig resursförbrukning hur -som-helst.
Självklart finns det områden där tillväxt är bra, som exempelvis energibesparande produkter, men det vore en välgärning för alla, i synnerhet för de kommande generationerna, att när vi pratar ”tillväxt”, syftar på kvalitet och inte kvantitet.

För vare sig matematik eller fysik är intresserade av kompromisser. För att ändra jordens grundexistens krävs betydligt högre makter än ekonomer eller politiker, även om några av dem har en grovt felaktig självbild som motsäger detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar