lördag 11 september 2010

Centerpartiet vill avskaffa systembolaget!

Jag gillar systembolaget! De har ett sortiment som tillhör världens bästa, och dessutom kompetent personal. Dessutom framhålls systembolagets monopol inom EU, som ett av de bästa sätten att hålla nere alkoholkonsumtionen och de oerhörda kostnader som alkoholen kostar samhället. Att man dessutom minskar en massa mänskligt lidande framhålls tyvärr inte lika ofta, men så är det!

Nu är det inte vare sig ekonomer som handhar samhällskostnader, eller politiker med socialt samvete som bestämmer i EU, utan snarare frihandelsförespråkare och lobbyistgrupper som styr. Och de vill absolut bli av med Systembolaget!

Därför vill EU avskaffa det svenska systembolaget. De vill att alkoholen ska kunna säljas som vilken produkt som helst. Nu avtalade Sverige om att få behålla Systembolaget vid EU-inträdet, men på villkoret att INGA undantag finns angående monopolet!

Och nu vill Centern har gårdsförsäljning av alkohol. Grundtanken är sympatisk, att små vinproducenter kan få sälja lite vinskvättar till passerande kunder. Men priset blir oerhört högt. Om detta sker, så kommer andra regler in, som kommer att öppna marknaden för andra försäljare av alkohol. Sveriges avtal om alkoholmonopol är ett oerhört hårt reglerat undantag, och om landet bryter mot detta, så har flera stora spritproducenter och distibutörer sagt att de kommer att anmäla Sverige till EU-domstolen, och domstolens jurister har redan meddelat att de kommer ta upp ärendet om så sker.

Centern har lyckats få alliansregeringen att tillsätta en utredning för att se över om gårdsförsäljning är möjligt, och de motiverar med att detta finns i Finland som också har ett spritmonopol (Alko). Fast de glömmer att säga att denna gårdsförsäljning fanns i Finland redan vid landets EU-inträde, och fick det inskrivet redan från början som undantag till Alkos spritmonopol.

Nu har ju centerpartiets högervridning genom Stureplanscenterns tokliberaler i spetsen attackerat facken och arbetslagar ganska friskt, men detta har åtminstone skett ganska öppet, och kan bemötas. Men detta knivhugg i ryggen mot Sveriges restriktiva alkoholpolitik är otäckt.

Genom att gömma sig bakom väldigt marginella landsbygdsintressen, så kan man tro att gårdsförsäljning ”är väl inte så farligt, det lilla gör väl varken till eller ifrån...”. Men detta är i praktiken ett sätt att avskaffa Systembolaget. Detta kommer Centerpartiet givetvis inte att erkänna, men majoriteten av EU;s jurister är rörande överens om detta, och det är dom som bestämmer!

Så visst kommer kommer Centerpartiet och Alliansen genom gårdsförsälljning att skapa arbetstillfällen. Utöver ett väldigt litet antal landsbygdsbor som vill sälja gårdsvin, så blir det spritbutikspersonal, poliser, socialarbetare, vårdhemspersonal, kvinnojoursarbetare, sjukvårdspersonal med flera som måste anställas! Alla för att få ta hand om centerpartiets frihandelsoffer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar