onsdag 15 september 2010

Norrköpingsalliansens inkompetensförhoppningar!

Alliansen i Norrköping vill spara pengar på Socialnämnden. Deras förhoppning är, att med satsningar de närmaste åren, så kan man spara miljoner på två-tre år. Rätt grundtanke med investeringar, om det gällt pelletspannor, energisnåla fordon eller liknande.

Men förändringar inom socialområdet måste vara långsiktiga. Minskad totalkonsumtion av alkohol, senarelagd tobaksdebut, ökad bekämpning av olagliga droger och minskning av slentrianmässigt tagna lagliga droger.

Men med en alliansregering, så kan man glömma detta. Som exempel;
”Nya Moderaterna i Norrköping”s toppkandidat till riksdagen, Gunnar Axén vill legalisera hembränning och ha fri införsel utav obegränsade mängder alkohol, med fler stolligheter. Alliansregeringen gjorde honom, trots hans åsikter, till riksdagens ordförande i Socialförsäkringsutskottet. För övrigt är han utsedd av knarkliberala ”Frihetsfronten”s som deras favoritriksdagsman…

Under Alliansregeringens styresperiod, så har kostnaderna för vård rusat i höjden. Genomsnittlig alkoholkonsumtion har minskat, men gruppen som dricker mycket har ökat. Det är en direkt reaktion på den hårdhet som regeringen visar mot svaga människor. För en välplacerad spark i ändan på smitare och allmänt ”lata” kan vara nyttigt, men regeringen har sparkat på allt och alla, inklusive samhällets mest utslagna. Dåligt mående och ökad tillgång av alkohol och droger är ingen lyckad kombination för vare sig individ eller samhälle.

Att börja med ett felaktigt beteende tar oerhört mycket kortare tid än att räta upp detsamma. Det har inte Norrköpingsalliansens toppar förstått med sin kortsiktiga socialpolitik, för de kan inte ha lyssnat på de betydligt klokare partikamraterna i Socialnämnden som förstått problematiken. Kunskap verkar i detta fallet snarare ha betraktats som ett hinder för åsikter och den förda populistiska politiken

Men rubriken då?

Jo, en regeringsbeställd rapport har läckt information, som visar att man idag bara hittar cirka var femte missbrukare. De andra fungerar tillräckligt bra för att inte uppmärksammas av de som kan rapportera till de sociala myndigheterna, såsom polis eller dagispersonal. Men Landstinget har som uppgift att försöka hitta så många missbrukare som möjligt, för att dessa, på gränsen till helt utslagna, ska må och fungera bättre. Och om Landstinget lyckas med den uppgiften, så kommer givetvis Socialnämndens kostnader rusa i höjden, till och mer än vad som nu är fallet genom regeringens misslyckade socialpolitik.

Så Norrköpingsalliansen största hopp för att klara Socialnämndens ekonomi är, att det kommande landstingsstyret är fullkomligt inkompetent. Fast med en rödgrön seger i Landstinget kan de glömma detta, missbruksvården är en prioriterad fråga
för de gröna,


Fast jag hoppas att Norrköpingsalliansen kommer att förlora, inte minst för de utslagnas skull! De Röd-Gröna vill inte minska Socialnämndens budget. Främst för att vi vet att det tar lång tid för förebyggande arbete att ge ekonomisk effekt, och mer för att vi helt enkelt är tvungna att satsa. För antalet utslagna ökar, och det kommer det att göra flera år framåt som bieffekt till nuvarande regeringspolitik.

Dessutom, så är hoppet att det blir en röd-grön majoritet även i landstinget, och då kanske vi kan hitta en del av de, som var och en kan kosta samhället miljontals kronor om de inte hittas. Men detta är en långsiktig satsning. Men sådant förstår inte Moderaterna med stödpartier, för socialpolitik är inte deras grej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar