måndag 13 september 2010

Pakistan, Miljöpartiet och SIFO

Miljöpartiet är ett modernt parti! Vi har visioner om framtiden som tar hänsyn till både människor och miljö, och som ger både en ekonomisk och social trygghet med så mycket miljöhänsyn som det är praktiskt möjligt. Detta har belönats med rejält ökade siffror i opinionssiffror, jämfört med föregående val.

Med Miljöpartiet är inget populistiskt parti, där utlovade skattesänkningar, eller krystade reformer som RUT-bidrag ger några sympatiprocent direkt! MP;s budskap är ibland en något besk medicin, vars syfte är en långsiktig samhällelig friskhet, och inte Alliansens samhällspolitik som mer påminner om ”Panodil, sväjes med en kopp kaffe. Upprepas varje morgon” i ökande doser tills inget längre hjälper.

Men Miljöpartiets miljökunskap har ett pris. MP har överlägset mest trovärdighet av alla partier när det gäller miljöpolitik. Det enda allianspartiet som har viss trovärdighet om någorlunda miljöpolitik är KD (och absolut inte centern som lever på urgamla meriter), men de har trots allt en bra bit kvar, de är bäst i division två, och undviker alla matcher med Miljöpartiet!

Priset Miljöpartiet betalar, är att vi tappar sympatier när inte media rapporterar om miljöproblem, för många tror helt felaktigt att vi är ett enfrågeparti och glömmer oss. Media har inte skrivit så lite om miljön som de gör idag sedan 2007! Varför den borgerliga pressen inte anser att miljöfrågan längre är aktuell, kan man givetvis spekulera i, men det påverkar absolut sympatisiffrorna för Miljöpartiet. För en eventuell liten skattesänkning inom två år, är för många viktigare än den enorma och ökande miljöskuld som våra barn och barnbarn får betala. Folk måste ständigt påminnas om att någon ska betala priset för extrahundralapparna, som kanske används till ytterligare några julklappar till de ungar som senare får betala dessa och mycket annat i vuxen ålder.

Vi har just nu en enorm miljökatastrof i Pakistan. Jag tänker inte spekulera i, ifall den är naturlig, eller förstärkt av klimatförändringarna. Men jag konstaterar att medias intresse är oerhört marginellt i förhållande till omfattningen. Om det har att göra med att Pakistan inte är ett turistland, är en halvdiktatur eller är ett muslimskt land med många extremister, är ointressant, men jag konstaterar att när det inte rapporteras, så skänks det väldigt lite pengar till hjälp.

Men i mitt stilla sinne, så tror jag, att ifall denna miljökatastrof skett i det vackra Thailand, så hade media rapporterat mycket mer, pengarna hade strömmat in, och Miljöpartiet hade haft minst 12 procent i opinionsundersökningarna. Men barnen i Pakistan förtjänar även de att få hjälp, och Miljöpartiet förtjänar mer än 12 procent i valet. Om folk bara kan välja en sak, så rekommenderar jag barnen, men då förblir det "Allians-Panodil och kaffe" som gäller, tills det är dags för ett akut läkarbesök, och hoppet om att det inte är helt försent...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar